Łazienki Królewskie
2016. november 03. írta: zuziainwarsaw

Łazienki Królewskie

A csodák kertje

A park térképe:

mapa.jpg

A csodálatos 76 hektáros parkot 1770-80 között alapították akkori királyuk, II. Szaniszló kezdeményezésére. A łazienki szó eredetileg fürdőszobát jelent (ezzel ki is pipálhatom a heti lengyel bejegyzésemet) ez esetben pedig fürdőparkot. No nem azért, mert tele van medencékkel a terület és úszósapkás nyugdíjas lengyel hölgyek és urak sakkoznak a meleg vízben, hanem azért, mert a király nyári rezidenciája (Pałac na Wyspie) is itt található, ami vízre épült. 

palace.jpg

A palotán kívül még jó néhány hasonlóan lenyűgöző építmény is megcsodálható a parkban. A Jan Chrystian Kamsetzer teatr például egy szabadtéri színpad, amely görög stílusban épült. Félköríves nézőtere tetejéről görög szobrok nézik az itt megrendezett előadásokat és koncerteket, a színteret pedig görög stílusú oszlopok határolják. Ami a lenti fotón nem látható, az a színpadot és nézőteret elválasztó csónakázótó egyik vékony nyúlványa, ami így még különlegesebbé varázsolja a látványt.

teatr.jpg

A 'görög színházon' túl egy másik teátrum is található itt, a Teatr Królewski i Stara Oranzeria. A park egyébként különböző témájú kertekre van osztva, ez az épület az olasz kert része. Nyáron a szobrok mellett gyönyörű virágokkal, citrom- és limonkafákkal díszítik az épület előtti kertet.

teatr2.jpg

A kínai kertet, vagy ahogy a lengyelek hívják Ogród Chinski-t mindössze 2 éve nyitották meg (2014-ben). Két gyönyörű, kézzel festett pavilonból, márvány hídból és kínai oroszlánszobrokból áll, közepén egy kis tóval. Meditatív hely.ogrch.jpg

A jelenleg (elit)étteremként működő Belvedere, meglepő módon szimpla 'v'-vel íródik. Az alábbi kép alapján láthatod, hogy nem csúnya. Olyan, mint egy pálmaház. belwedere.jpg

A park egyébként nem csak a turisták, de a helyi lakosok egyik kedvelt szabadidős úti célja is, hiszen minden alkalommal tartogat valami újat. Mivel a parkban szabadon ténykedhetnek a pávák (fácánok, ugye T?), a mókusok, a kacsák és legutóbbi látogatásom alkalmával még őzet (!) is láttam, az egész park egy óriási állatsimogató. Nem túlzás, hogy a mókusok a tenyeredből esznek, de a teaser videóban láthattad, hogy még a cinkék is. 

wie.jpg

Minden állat nagyon szelíd és barátságos, a biztonsági őrök már kevésbé...A lengyelek így is elég sok íratlan szabállyal rendelkeznek a viselkedés terén, de a parkban még ennél is több szigorú szabálynak kell megfelelni. Például: tilos a kerékpározás, görkorcsolya, illetve bármilyen gurulós (kivéve mozgáskorlátozottak segítő) eszköz használata. Kutyák nem léphetnek be a kapun (ahol így is annyi állat van, hogy kinek tűnne fel), mert féltik a park élővilágát. Horrorisztikus lenne, ha egy ösztöneit legyűrni képtelen vadászkutya rárontana a mókusokra.

Ha idelátogatsz, legyen nálad sózatlan mogyoró és persze mazsola, hogy elronthasd a kacsákat. Illetve úgy ütemezd, hogy egy fél napot gond nélkül el lehet itt kóvályogni, ténferegni, esetleg lődörögni. Kóricálni. Lébecolni. Jó kolbászolást!

Do widzenia

A bejegyzés trackback címe:

https://zuziainwarsaw.blog.hu/api/trackback/id/tr9511836789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása